Všechno, co jste chtěli vědět o Kaplici, ale báli jste se zeptat.
Cesta do hlubin světové gastronomie
01. března 2020 / Zdeňka Lovčí
Letiště České Budějovice – kouřová clona a kde je zdravý rozum?
07. února 2020 / Dalibor Uhlíř
DISKUSE: Ad: K zamyšlení
31. ledna 2020 / Pavel Janota
DISKUSE: K zamyšlení
31. ledna 2020 / R. Macháčková
Logistika se mění před očima, je potřeba se připravit na budoucí trendy!
20. ledna 2020 / Zdeňka Lovčí
Potřebuje město prodat byty?
28. listopadu 2019 / Luděk Plza
Kvalita vody v koupališti a jak to je s novým koupalištěm?
22. listopadu 2019 / Libor Lukš
Jak kvalitní je voda na kaplickém koupališti?
22. listopadu 2019 / Lenka Felcmanová
Ohlédnutí za letní sezonou v našem městě očima seniora
22. listopadu 2019 / V. Horáková
Prosincový sloupek starosty Pavla Talíře
22. listopadu 2019 / Pavel Talíř
Wintonovo dítě - Příběh židovské dívky
09. listopadu 2019 / Jan Vaněček
Listopadový sloupek starosty Pavla Talíře
22. října 2019 / Pavel Talíř
Kapličtí senioři výletovali
16. října 2019 / František Doležal
Vaření s Petrem Stupkou zaujalo aktivní seniory
09. října 2019 / František Doležal
Neotištěný článek opozice ve zpravodaji
03. října 2019 / Opoziční zastupitelé Kaplice
Finanční úřad v Kaplici neskončí
21. srpna 2019 / Pavel Talíř
Léto v plném proudu a se spoustou zajímavých zážitků
25. července 2019 / Pavel Talíř
DOKUMENT: Argumentace nákupu nového automobilu pro potřeby Městského úřadu Kaplice
16. července 2019 / Lukáš Bodnár
Dopisové přítelkyně (Pen Friends)
16. července 2019 / Jan Vaněček
DOKUMENT: Argumentace opozičních zastupitelů k revokaci usnesení o nákupu automobilu pro Městský úřad Kaplice
08. července 2019 / Luděk Plza
Na prahu letních prázdnin
27. června 2019 / Pavel Talíř
Aktivita opozičních zastupitelů
27. června 2019 / Luděk Plza
INFO: Kapličáci.cz - nový webový a facebookový projekt pro všechny Kapličáky
22. června 2019 / Jan Bohdal
Červnové slovo starosty Pavla Talíře
09. června 2019 / Pavel Talíř
Umělci média potřebují - projekt UNES-CO Kateřiny Šedé a jeho mediální ohlasy
26. dubna 2019 / Zdeněk Duspiva
Gymnázium v Kaplici má šanci
18. února 2019 / Zdeňka Lovčí
Podnikat během studia?
09. února 2019 / Zdeňka Lovčí
Co mne napadá? Kultura je péče o duši
14. prosince 2018 / Jan Vaněček
ROZHOVOR: Ředitelka GEU Kaplice Zdeňka Lovčí: Rodinná atmosféra na škole není žádné klišé
12. prosince 2018 / Jan Bohdal
(Také) českokrumlovský spisovatel a lékař Ladislav Ptáček by se letos dožil 110 let
29. listopadu 2018 / Jan Vaněček
Divadlo s nejvyšším stropem
14. září 2018 / Jan Vaněček
Pozoruhodný říční druh: NEOVODÁK
13. září 2018 / Václav Král
Recept nejen pro Krumlováky: Mám málo peněz – co s tím?
04. června 2018 / Markéta Drdová
K projektu Unes-Co Kateřiny Šedé
12. dubna 2018 / Václav Král
ROZHOVOR: Prakticky nevidím rozdíl v kvalitě výuky v Kaplici v porovnání s tím, jak se předměty učí na vysoké škole, říká ředitel kaplického gymnázia, ekonomické školy a učiliště Ladislav Šolc
26. ledna 2018 / Jan Bohdal
Cesta do hlubin světové gastronomie01. března 2020 12:52 / Autor: Zdeňka Lovčí

Všichni mi jistě dáte za pravdu, že jsme národem gurmánů, národem, který má rád dobré pití a dobré jídlo uvařené z kvalitních surovin. V tomto duchu vedeme i odborné vzdělávání ve tříletém učebním oboru Kuchař-číšník, protože je velmi důležité, aby naši žáci tohoto oboru získali znalosti a dovednosti ze světové gastronomie a mohli tak díky této zkušenosti obstát na trhu práce.

Tento školní rok absolvovali „kuchaři a číšníci“ týdenní vzdělávací pobyt v Itálii Škola kávy, míchaných nápojů a vaření, který probíhal v přímořském letovisku Milano Marittima. Italský mistr barista provedl naše žáky a učitele teorií i praxí přípravy kávových nápojů. Zároveň mohli proniknout i do tajů přípravy jedinečné pravé italské pizzy.

Kurz moderního vaření pod taktovkou Fine Food Academy ve Včelné u Českých Budějovic navštěvují naši učitelé a žáci již tradičně, tentokrát i s finanční podporou Jihočeské hospodářské komory. Tato originální škola vaření, kterou založil milovník dobrého jídla Honza Krob, nachystala pro naše žáky čtyřhodinový blok intenzivního kulinářského umění. Co všechno se naučili a co měli možnost ochutnat? Dranžírovali kuře, připravovali kuřecí supreme, italské risotto. Následovala ukázka přípravy ryb, žáci se učili, jak poznat jejich čerstvost, jak je zpracovat, jak správně filetovat rybu. Každý si pak jednu také vyfiletoval. Zážitkem byla ukázka výroby Pasty Frutti di mare. Také pastu si žáci vyráběli přímo v akademii. Pod vedením zkušených kuchařů si povídali o hovězím masu a společně připravili hovězí steak s květákovým pyré a portobello. Jako sladkou tečku na závěr připravovali flambované jahody se sabayon.

Naši žáci mají i další možnosti, jak si zvýšit svou kvalifikaci. Organizujeme pro ně barmanský a baristický kurz ve spolupráci s Českou barmanskou asociací. Zároveň se jako jediná škola z Jihočeského kraje účastníme soutěží pořádané touto asociací – soutěže v míchání horkých drinků Metelka Cup nebo Brněnský vánoční pohár, které rozvíjí kreativitu účastníků, v dubnu nás čeká barmanská soutěž Junior Cocktail Competition – KOCOUR CUP 2020.
Věřím, že na základě tohoto stručného popisu aktivit a projektů oboru Kuchař-číšník na kaplické střední škole se můžete opět přesvědčit o tom, že malá škola může poskytovat velké možnosti.
Tak dobrou chuť :-)
PhDr. Zdeňka Lovčí, ředitelka SOŠ a SOU Kaplice