Všechno, co jste chtěli vědět o Kaplici, ale báli jste se zeptat.
Cesta do hlubin světové gastronomie
01. března 2020 / Zdeňka Lovčí
Letiště České Budějovice – kouřová clona a kde je zdravý rozum?
07. února 2020 / Dalibor Uhlíř
DISKUSE: Ad: K zamyšlení
31. ledna 2020 / Pavel Janota
DISKUSE: K zamyšlení
31. ledna 2020 / R. Macháčková
Logistika se mění před očima, je potřeba se připravit na budoucí trendy!
20. ledna 2020 / Zdeňka Lovčí
Potřebuje město prodat byty?
28. listopadu 2019 / Luděk Plza
Kvalita vody v koupališti a jak to je s novým koupalištěm?
22. listopadu 2019 / Libor Lukš
Jak kvalitní je voda na kaplickém koupališti?
22. listopadu 2019 / Lenka Felcmanová
Ohlédnutí za letní sezonou v našem městě očima seniora
22. listopadu 2019 / V. Horáková
Prosincový sloupek starosty Pavla Talíře
22. listopadu 2019 / Pavel Talíř
Wintonovo dítě - Příběh židovské dívky
09. listopadu 2019 / Jan Vaněček
Listopadový sloupek starosty Pavla Talíře
22. října 2019 / Pavel Talíř
Kapličtí senioři výletovali
16. října 2019 / František Doležal
Vaření s Petrem Stupkou zaujalo aktivní seniory
09. října 2019 / František Doležal
Neotištěný článek opozice ve zpravodaji
03. října 2019 / Opoziční zastupitelé Kaplice
Finanční úřad v Kaplici neskončí
21. srpna 2019 / Pavel Talíř
Léto v plném proudu a se spoustou zajímavých zážitků
25. července 2019 / Pavel Talíř
DOKUMENT: Argumentace nákupu nového automobilu pro potřeby Městského úřadu Kaplice
16. července 2019 / Lukáš Bodnár
Dopisové přítelkyně (Pen Friends)
16. července 2019 / Jan Vaněček
DOKUMENT: Argumentace opozičních zastupitelů k revokaci usnesení o nákupu automobilu pro Městský úřad Kaplice
08. července 2019 / Luděk Plza
Na prahu letních prázdnin
27. června 2019 / Pavel Talíř
Aktivita opozičních zastupitelů
27. června 2019 / Luděk Plza
INFO: Kapličáci.cz - nový webový a facebookový projekt pro všechny Kapličáky
22. června 2019 / Jan Bohdal
Červnové slovo starosty Pavla Talíře
09. června 2019 / Pavel Talíř
Umělci média potřebují - projekt UNES-CO Kateřiny Šedé a jeho mediální ohlasy
26. dubna 2019 / Zdeněk Duspiva
Gymnázium v Kaplici má šanci
18. února 2019 / Zdeňka Lovčí
Podnikat během studia?
09. února 2019 / Zdeňka Lovčí
Co mne napadá? Kultura je péče o duši
14. prosince 2018 / Jan Vaněček
ROZHOVOR: Ředitelka GEU Kaplice Zdeňka Lovčí: Rodinná atmosféra na škole není žádné klišé
12. prosince 2018 / Jan Bohdal
(Také) českokrumlovský spisovatel a lékař Ladislav Ptáček by se letos dožil 110 let
29. listopadu 2018 / Jan Vaněček
Divadlo s nejvyšším stropem
14. září 2018 / Jan Vaněček
Pozoruhodný říční druh: NEOVODÁK
13. září 2018 / Václav Král
Recept nejen pro Krumlováky: Mám málo peněz – co s tím?
04. června 2018 / Markéta Drdová
K projektu Unes-Co Kateřiny Šedé
12. dubna 2018 / Václav Král
ROZHOVOR: Prakticky nevidím rozdíl v kvalitě výuky v Kaplici v porovnání s tím, jak se předměty učí na vysoké škole, říká ředitel kaplického gymnázia, ekonomické školy a učiliště Ladislav Šolc
26. ledna 2018 / Jan Bohdal
Závěrečná tisková zpráva: MFF Jeden svět Český Krumlov 2019 [TISKOVÁ ZPRÁVA]10. dubna 2019 10:04 / Autor: Monitor - redakce

V týdnu od 18. do 23. března proběhl v Českém Krumlově 9. ročník Mezinárodního filmového festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.
Od pondělí do pátku měly školy z města i širokého regionu příležitost navštívit školní projekce. Ve čtyřech promítacích prostorách (v Boudě, v sále gymnázia, v divadle a ve Studijním centru) se uskutečnilo celkem 34 promítání s moderovanou debatou pro více než 1300 žáků základních a středních škol. „Díky vstřícnosti hostících institucí a týmu 4 moderátorů se podařilo vyhovět všem školním skupinám. Nejmladšími diváky byli druháčci, nejstaršími maturanti. Věkovému spektru odpovídala i rozmanitost filmů. Nahlédli jsme do života nevidomých dětí v Indii, do snůčtrnáctileté Rumunky se složitým sociálním zázemím i do světa uprchlických táborů na Sahaře. Se staršími studenty jsme debatovali o zákulisí sociálních sítí a zabývali se zneklidňujícím tématem postojů společnosti ke znásilnění. Opět se potvrdila ochota mladých diváků utkat se s jakoukoliv složitostí současného světa a s vervou o ní diskutovat,“ komentovala školní projekce koordinátorka Václava Šnokhousová.
Projekce pro veřejnost se opět konaly v sále Městského divadla a v Divadelním klubu Ántré. Více než 400 diváků zhlédlo 8 dokumentů. „Prostor dostaly jak české snímky (Volání divočiny, Kibera: příběh slumu), tak řada filmů zahraniční provenience, některé odlehčené (Vesnice plavajících krav), jiné s velmi závažným poselstvím (Na jejích bedrech). Nechyběl film s environmentální tematikou (Vítejte v Sodomě) ani příběhy silných hrdinů (Domácí zápas),” dodala k dramaturgii koordinátorka Tereza Štěpánová.
„K vrcholům festivalu již tradičně patří sobotní projekce. V rámci slavnostního zakončení jsme promítli film Kapela s rekordní návštěvností. Členové kapely Lomnické Čháve, kteří se zúčastnili debaty, si definitivně získali srdce diváků při koncertu v po strop zaplněném Ántré, který dle jejich slibu trval do časných ranních hodin. Smělý plán propojit film s debatou a koncertem se nám podařilo uskutečnit díky spolupráci s Mezinárodním hudebním festivalem Český Krumlov,“uvedla Václava Šnokhousová.
Nedílnou součástí festivalu jsou diskuze s hosty. „Již několik let zařazujeme skypové debaty, dovolující divákům potkat režiséry filmů, na které pak mohou přímo směřovat své dotazy,” zhodnotil toto českokrumlovské specifikum koordinátor Filip Hermann. Prostřednictvím skypu se s publikem spojily režisérky Karolína Peroutková, Alisa Kovalenko a Katarzyna Trzaska. Martin Páv svůj dokument o západoafrickém slumu okomentoval přímo v sále. Neméně významnou roli mají i hosté – odborníci. Vlastními zkušenostmi z ghanské skládky elektroodpadu obohatil projekci Martin Holzknecht, obraz genocidy jezídů v Iráku doplnila humanitární a rozvojová pracovnice Naďa Aliová (bývalá studentka českokrumlovského gymnázia). „Diváci vítají možnost zeptat se na nedořečené, jsme proto rádi, že se nám opět podařilo získat hosty ke všem filmům,“ zhodnotil význam debat Filip Hermann.
Festival je již několik let otevřen i zahraničnímu publiku. „Jsme jedním z mála regionálních festivalů, který si zakládá na nálepce English friendly. Všechny filmy promítáme s titulky v angličtině. Do ní je tlumočena i většina debat s hosty,“ dodává technický producent festivalu Filip Faschingbauer. Podobně se festival postupně otevírá i divákům s postižením. Řada filmů byla opatřena titulky pro neslyšící, jedna projekce proběhla v relaxovaném módu, který je přátelštější k divákům s epilepsií či autismem.
Doprovodný program zahrnoval benefiční předprojekci filmu Piráti ze Salé spojenou s koncertem či panelovou debatu na téma Kultura v Českém Krumlově. Nemohl chybět ani již tradiční happening na náměstí, při kterém dobrovolníci festivalu vtahovali kolemjdoucí do různých aktivit, aby zjistili, jak blízko si umíme být, když si hrajeme. Dle fotek z této akce se zdá, že poměrně blízko. Početná skupina (dvě desítky) dobrovolnic a dobrovolníků spojuje svou minulost nebo současnost se studiem na českokrumlovském gymnáziu. „Kromě roznosu programových skládaček a plakátů se účastnili organizace školních i veřejných projekcí, po nocích vyráběli otazníky a vykřičníky z polystyrenu a udržovali celý tým v dobré náladě. Letos podruhé vydali Festivalové noviny,“ chválí aktivitu dobrovolníků Tereza Štěpánová.
MFF Jeden svět by v Českém Krumlově nemohl proběhnout bez laskavého přispění řady institucí, firem a dalších subjektů. Kromě spolupořádajících organizací - Centra pro pomoc dětem a mládeži, o.p.s, Gymnázia, Český Krumlov a společnosti Člověk v tísni – jsou to: Město Český Krumlov, Jihočeský kraj, MMR, MŠMT, Čevak a.s., Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, Vlašský Dvůr s.r.o., Studijní centrum Český Krumlov, WIP Reklama spol. s.r.o., Městské divadlo o.p.s. Český Krumlov, Českokrumlovský rozvojový fond s.r.o., Divadelní klub Ántré, NZDM Bouda, Povltavská stavební společnost s.r.o., Krumlov House, EWAC spol. s.r.o a Praha - collection, s.r.o.
„Velmi si vážíme faktu, že nad festivalem již tradičně převzal záštitu starosta města Dalibor Carda. Díky všem výše zmíněným podporovatelům má festival již téměř jednu dekádu své místo mezi důležitými kulturními akcemi ve městě i celém regionu,“ uzavřela Václava Šnokhousová.
Václava Šnokhousová, Tereza Štěpánová, Filip Hermann, Filip Faschingbauer
organizátoři festivalu