Všechno, co jste chtěli vědět o Kaplici, ale báli jste se zeptat.
Cesta do hlubin světové gastronomie
01. března 2020 / Zdeňka Lovčí
Letiště České Budějovice – kouřová clona a kde je zdravý rozum?
07. února 2020 / Dalibor Uhlíř
DISKUSE: Ad: K zamyšlení
31. ledna 2020 / Pavel Janota
DISKUSE: K zamyšlení
31. ledna 2020 / R. Macháčková
Logistika se mění před očima, je potřeba se připravit na budoucí trendy!
20. ledna 2020 / Zdeňka Lovčí
Potřebuje město prodat byty?
28. listopadu 2019 / Luděk Plza
Kvalita vody v koupališti a jak to je s novým koupalištěm?
22. listopadu 2019 / Libor Lukš
Jak kvalitní je voda na kaplickém koupališti?
22. listopadu 2019 / Lenka Felcmanová
Ohlédnutí za letní sezonou v našem městě očima seniora
22. listopadu 2019 / V. Horáková
Prosincový sloupek starosty Pavla Talíře
22. listopadu 2019 / Pavel Talíř
Wintonovo dítě - Příběh židovské dívky
09. listopadu 2019 / Jan Vaněček
Listopadový sloupek starosty Pavla Talíře
22. října 2019 / Pavel Talíř
Kapličtí senioři výletovali
16. října 2019 / František Doležal
Vaření s Petrem Stupkou zaujalo aktivní seniory
09. října 2019 / František Doležal
Neotištěný článek opozice ve zpravodaji
03. října 2019 / Opoziční zastupitelé Kaplice
Finanční úřad v Kaplici neskončí
21. srpna 2019 / Pavel Talíř
Léto v plném proudu a se spoustou zajímavých zážitků
25. července 2019 / Pavel Talíř
DOKUMENT: Argumentace nákupu nového automobilu pro potřeby Městského úřadu Kaplice
16. července 2019 / Lukáš Bodnár
Dopisové přítelkyně (Pen Friends)
16. července 2019 / Jan Vaněček
DOKUMENT: Argumentace opozičních zastupitelů k revokaci usnesení o nákupu automobilu pro Městský úřad Kaplice
08. července 2019 / Luděk Plza
Na prahu letních prázdnin
27. června 2019 / Pavel Talíř
Aktivita opozičních zastupitelů
27. června 2019 / Luděk Plza
INFO: Kapličáci.cz - nový webový a facebookový projekt pro všechny Kapličáky
22. června 2019 / Jan Bohdal
Červnové slovo starosty Pavla Talíře
09. června 2019 / Pavel Talíř
Umělci média potřebují - projekt UNES-CO Kateřiny Šedé a jeho mediální ohlasy
26. dubna 2019 / Zdeněk Duspiva
Gymnázium v Kaplici má šanci
18. února 2019 / Zdeňka Lovčí
Podnikat během studia?
09. února 2019 / Zdeňka Lovčí
Co mne napadá? Kultura je péče o duši
14. prosince 2018 / Jan Vaněček
ROZHOVOR: Ředitelka GEU Kaplice Zdeňka Lovčí: Rodinná atmosféra na škole není žádné klišé
12. prosince 2018 / Jan Bohdal
(Také) českokrumlovský spisovatel a lékař Ladislav Ptáček by se letos dožil 110 let
29. listopadu 2018 / Jan Vaněček
Divadlo s nejvyšším stropem
14. září 2018 / Jan Vaněček
Pozoruhodný říční druh: NEOVODÁK
13. září 2018 / Václav Král
Recept nejen pro Krumlováky: Mám málo peněz – co s tím?
04. června 2018 / Markéta Drdová
K projektu Unes-Co Kateřiny Šedé
12. dubna 2018 / Václav Král
ROZHOVOR: Prakticky nevidím rozdíl v kvalitě výuky v Kaplici v porovnání s tím, jak se předměty učí na vysoké škole, říká ředitel kaplického gymnázia, ekonomické školy a učiliště Ladislav Šolc
26. ledna 2018 / Jan Bohdal
Museum Fotoateliér Seidel přivítalo stotisícího návštěvníka [TISKOVÁ ZPRÁVA]27. března 2019 08:06 / Autor: Město Český Krumlov

Stotisícího návštěvníka přivítalo českokrumlovské Museum Fotoateliér Seidel v úterý 26. března 2019 v 10 hodin. Těmito zákazníky fotoateliéru byla skupinka pěti dam z Městské knihovny v Kaplici, které si přijely v rámci akce „Březen – měsíc knihy (i u Seidelů)“ nechat zhotovit podobenku v historizujících kostýmech. Naštěstí nebylo třeba vybírat jediného šťastlivce, překvapené dámy se mezi sebou ochotně podělily o dary. „Je to milé překvapení, zpočátku jsme sice byly trochu zaskočené, ale máme radost a určitě se do musea budeme vracet,“uvedla vedoucí kaplické knihovny Jiřina Kostková. Na památku si odnesly knihu z edice Seidelova Šumava, monografii o fotoateliéru, kalendáře s Č. Krumlovem a dárkový poukaz na fotografování, který mohou využít při další návštěvě s rodinou či přáteli. Výjimečným dárkem byla i letošní novinka – kalendář na r. 2020 s vlastními snímky pořízenými během návštěvy v Seidelově fotoateliéru.
Do bývalé Seidelovy vily dnes najde cestu přibližně 10 – 12 tisíc návštěvníků ročně. O jejich spokojenosti svědčí kromě řady nadšených ohlasů i získání 1. místa v soutěži Travellers' Choice 2018, které uděluje cestovatelský server Tripadvisor na základě autentických hodnocení turistů z celého světa. Návštěvníci musea se „k Seidelům“ rádi vracejí i po deseti letech jeho provozu. Museum se proto snaží každoročně připravit řadu novinek, aby měli i tito stálí zákazníci Seidelova uměleckého závodu důvod k návratu. Tradiční květnovou foto-akci občerství téma pikniku, čemuž budou odpovídat i rekvizity a celková stylizace. V červnu se budou moci děti pochlubit na fotografiích svým vysvědčením, v září zase fotoateliér přivítá novopečené prvňáčky. Chybět nebudou ani každoroční foto-akce s nejrůznější tematikou, od romantického máje pod rozkvetlou třešňovou haluzí, přes podzimní svatováclavský karban u piva až po vánoční stromeček nebo sezónu zimních radovánek v prosinci. Velkou chystanou novinkou bude zařazení letního foto-víkendu, o kterém se návštěvníci včas dozvědí více. „Na léto chystáme oživení v podobě fotografování na plovárně, podobné té, jaká bývala nedaleko Seidelova ateliéru. Návštěvníci se mohou těšit na zbrusu nové pozadí i kostýmy. Více ale prozradíme teprve, až sluníčko dá tušit příchod letních měsíců,“prozradila vedoucí musea Zdena Mrázková.

Skvělým vánočním dárkem, na který se vyplatí myslet včas, je nově také kalendář 2020 na míru. Šest nebo dvanáct stránek mohou zdobit retro-snímky návštěvníků ze Seidelova ateliéru. Zájemcům doporučujeme poctivě chodit na víkendové foto-akce pro co nejpestřejší paletu kostýmů, rekvizit a témat. „Kdo chce potěšit pamětníky ve své rodině, může jim nechat vyrobit místopisný kalendář „na přání“ – s dávnými snímky z jejich města, vesnice či zamilovaného koutu Šumavy, které mu rádi pomůžeme vybrat ze Seidelovy fotobanky,“ potvrdil kurátor musea Petr Hudičák.
V přednáškovémcykluv roce 2019 se můžou návštěvníci opět těšit na oblíbeného Emila Kintzlaa jeho vyprávění o zmizelé Šumavě, na ředitele Schwarzenberskéhoplavebního kanálu Hynka Hladíka, na autora Toulek Šumavou Jaroslava Pulkrábka, který bude vyprávět o šumavských hřbitovech nebo na historika Pavla Zemana s povídáním o fotoateliéru Josefa Wolfa. Svou návštěvou nás poctí i spoluautor edice Seidelova Šumava Jindřich Špinars představením nejstarších knižních průvodců Šumavounebo Kateřina Červenková, která zavzpomíná na slavného Krumlováka, skladatele Petra Ebena aj. Nebudou chybět ani pravidelná úterní setkání s kurátorem musea Petrem Hudičákem, který bude vyprávět o šumavských továrnách na Seidelových snímcích, o Kletia Podkletí, o nejstarších fotografech Šumavy  dalších…

Celoroční provoz a s ním související údržba musea však přinášejí i vzrůstající náklady, na něž je po deseti letech provozu a sto tisících návštěvníků nutné reagovat i mírným navýšením cen vstupného. Od 1. dubna 2019 tedy za prohlídku musea zaplatí dospělí návštěvníci musea 120 Kč, studenti a senioři 80 Kč, děti 50 Kč a rodina 220 Kč. Cena interaktivních prohlídek pro žáky a studenty zůstává na 80 Kč/os., možný je i vstup s kartou CK CARD. Více na www.seidel.cz. Vstupné na přednášky je 50 Kč, pro pravidelné návštěvníky 30 Kč.
Museum vstoupí v červnu 2019 již do jedenáctého roku provozu. Jeho majitel – Českokrumlovský rozvojový fond, spol. s r.o. zakoupil v roce 2005 secesní vilu v Linecké ulici v Č. Krumlově od dědiců rodiny Seidelovy. Následně proběhla rozsáhlá a náročná rekonstrukce objektu a záchrana původního vybavení domu, autentické techniky z počátku 20. století a naprosto unikátního fotografického díla (dochovalo se přes sto tisíc negativů). Po třech letech od zahájení prací bylo v červnu 2008 otevřeno museum, které již v prvním roce po otevření získalo prestižní cenu Gloria Musaealisza muzejní počin roku.